Contact      Login

VIDEO | Warranty and Indemnity Insurance. Beneficiile asigurării pentru garanții și indemnificări, explicate de echipa de avocați și consultanți specializați ai CMS Romania

Vorbim despre beneficiile asigurării pentru garanții și indemnificări, așa-zisa „Warranty and Indemnity Insurance”, în tranzacțiile de M&A, despre serviciile asigurate de CMS Romania în legătură cu această arie de practică și descriem modul în care profesioniștii CMS își consiliază clienții în legătură cu acest subiect. Interlocutori ne sunt Rodica Manea, Partener, Roxana Popel, Head of Tax și Andrei Tercu, Senior Tax Manager.

Conform CMS European M&A Study 2018, cea de-a zecea și ultima ediție a studiului, care a acoperit mai mult de 3.650 de tranzacții de fuziuni și achiziții efectuate în Europa, 2017 a fost un an de vârf în privința utilizării Warranty and Indemnity Insurance, aproximativ 14% din tranzacțiile din Europa implicând o astfel de asigurare, mai ales tranzacțiile de mare anvergură și, în mod obișnuit, pentru cumpărători.

”După un scepticism inițial, legat de răspunsul la întrebarea dacă asiguratorii vor răspunde pozitiv cererilor de despăgubire, piața a dobândit încredere în produs. Multe tranzacții de vânzare de acțiuni sau de active, desfășurate fie de jucători de private equity, fie de vânzători strategici, au acum o opțiune de Warranty and Indemnity Insurance pentru cumpărător, aceasta fiind o soluție elegantă pentru situațiile în care vânzătorii nu sunt pregătiți sau nu au posibilitatea de a da, sau de a-și asuma răspunderea în legătură cu garanțiile acestora”, a declarat în video-interviul acordat BizLawyer Rodica Manea, Partener CMS România.

În ultimii ani, utilizarea acestui tip de asigurare și pe piața fuziunilor și achizițiilor din România a crescut semnificativ, mai ales în sectorul de Real Estate & Construction.

Astfel, în cadrul tranzacțiilor de M&A, unul dintre aspectele negociate intens între vânzători și cumpărători se referă la sfera de aplicare și extinderea declarațiilor și a garanțiilor, precum și la recursul pe care un cumpărător îl urmărește de la vânzător drept garanție pentru plata eventualelor pretenții în cazul încălcării unei garanții. Există o diferență evidentă între interesul vânzătorului de a-și limita răspunderea și expunerea financiară, și cel al cumpărătorului care urmărește să obțină răspundere și garanții cât mai mari din partea vânzătorului. ”Pentru a adresa această diferență, asigurarea pentru garanții și indemnificări poate fi o soluție satisfăcătoare atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător”, a explicat Rodica Manea.

”Componenta fiscală este prezentă în orice tranzacție care implică vânzarea unei afaceri sau a unor active. Riscurile fiscale apar în aproape toate situațiile și uneori nu pot fi rezolvate, iar alteori rezolvarea lor implică o durată îndelungată de timp. O soluție pentru acoperirea unor astfel de riscuri poate fi încheierea unei polițe de asigurare pentru reprezentări și garanții”, a subliniat și Roxana Popel, Head of Tax, CMS Romania.

Roxana Popel a explicat că, în cazul unei astfel de polițe de asigurare, se acoperă în esență obligații neprevăzute și neidentificate însă există și polițe pentru indemnificări fiscale care gestionează riscuri identificate și cunoscute. Ea a evidențiat și analizat beneficiile încheierii unei asigurări pentru riscurile fiscale.

În intervenția sa, Andrei Tercu, Senior Tax Manager - CMS Romania, a vorbit despre un proiect recent încheiat, în care asiguratorul a acoperit riscurile fiscale ale unei tranzacții din sectorul de Real Estate. ”Polița de asigurare acoperă obligații fiscale principale, cât și accesorii – dobânzi, penalități, amenzi, mai puțin cele de natură penală – cât și potențiale costuri determinate de litigii cu autoritățile fiscale, aici intrând expertiza și costurile generate de consultanții externi”, a nuanțat Andrei Tercu.

CMS acționează atât pentru asiguratori, cât și pentru asigurați, în peste 150 de tranzacții, anual. CMS prezintă avantajul de a furniza servicii integrate, atât juridice, cât și fiscale și, prin rețeaua sa, poate să aplice know-how-ul dobândit pe piețe mai sofisticate la realitățile și cerințele pieței românești. CMS are expertiza, cunoștința locală și abordarea comercială pentru a acoperi cu succes provocările juridice și fiscale în legătură cu Warranty and Indemnity Insurance.